Niet-Aangeboren Hersenletsel na bevalling
Publicatiedatum: 8 maart 2022Wat weten we van NAH en van de gevolgen en impact op werk? Vraag jij je af of je überhaupt wel (weer) aan het werk kan? Lees dan het verhaal van Cindy Everts.
OVER CINDY
Cindy hield aan de bevalling van een van haar kinderen Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) over. Ze kan daardoor niet meer werken. Zij leeft van de uitkering die zij ontvangt van de Gemeente Roermond. Cindy is alleenstaand en heeft in totaal drie kinderen, waarvan er twee nog thuis wonen. Naast zorgen voor haar gezin en het huis schoonhouden, mist ze een doel in haar leven. De mensen om haar heen zijn aan het werk en hebben sociale contacten, die zijn in ontwikkeling. Wat zou ze graag méédoen in die wereld, in plaats van aan de zijlijn staan!
DE START
Cindy wordt begeleid door Petra Reijnders, van Professionals in NAH. Petra komt elke week bij haar langs om ervoor te zorgen dat zij in haar thuissituatie het overzicht kan houden. Ze helpt bijvoorbeeld met de administratie. Samen bespraken ze de wens van Cindy om weer aan de slag te gaan, want “de muren komen op haar af”. Petra besloot om contact op te nemen met de Gemeente Roermond en te vragen of het financieel mogelijk was om gebruik te maken van de expertise van Effectyf. De gemeente bleek bereid om het traject mogelijk te maken. Vooral omdat de motivatie van Cindy overduidelijk was.
DE MOGELIJKHEDEN
Het doel van het traject met Effectyf is om samen met Cindy te onderzoeken wat haar mogelijkheden zijn op het gebied van werk. Josette Coppens is haar coach vanuit Effectyf en samen stelden ze een zoekprofiel op dat gebaseerd is op mogelijkheden, in plaats van op beperkingen. Cindy vindt het heerlijk om schoon te maken en heeft ervaring opgedaan op dit vlak, voordat zij getroffen werd door NAH. Een belronde met werkgevers leverde een interessante reactie op: De Zorggroep (de grootste zorgaanbieder van Noord- en Midden Limburg) stond open voor een gesprek.
DE KANS
Dit gesprek had resultaat, want Cindy kreeg een kans! Lieke Beurskens, teamleider facilitair, gaf Cindy een werkervaringsplek en stelde een inwerkprogramma samen. Ze plande regelmatig evaluatiemomenten met Cindy, waarbij ook coach Josette aanwezig was. Na het inwerktraject mocht Cindy tijdens een proefperiode meelopen met de ervaren schoonmakers. Op die manier leerde ze stapsgewijs om zelfstandig de appartementen van ouderen schoon te maken.
De Zorggroep is erg tevreden is over haar functioneren: ze is betrouwbaar en levert goed werk af. Daarnaast is ze een hele fijne collega en kunnen de collega’s haar niet meer missen. Daarom kreeg ze per 1 januari 2022 een contract!
Coach Josette: “zelden zag ik iemand zo blij en trots dat het haar is gelukt! Gemeente Roermond koopt nog een extra traject bij ons in, zodat ik haar ook in die eerste periode van haar dienstverband mag blijven begeleiden. Hierna wordt het stokje overgedragen aan een jobcoach van de Gemeente Roermond. Ik neem mijn petje af voor Cindy, want door de NAH kan zij bijvoorbeeld heel moeilijk dingen onthouden. Het is voor haar extra lastig is om de regels en procedures te onthouden die horen bij haar schoonmaakwerkzaamheden. Een nieuw appartement schoonmaken is voor haar een uitdaging. Ze moet onthouden waar alles ligt in haar schoonmaakkar en welk doekje ze waarvoor moet gebruiken. Maar ze doet het allemaal wel en volgens haar begeleider bij de Zorggroep Eef Martens (op de foto met Cindy), doet ze het net zo goed en net zo snel als de andere medewerkers.
Dit is een voorbeeld van een traject waarin iedereen zijn beste beentje voor heeft gezet. In de eerste plaats natuurlijk Cindy, ik wil haar echt in de schijnwerpers zetten met dit verhaal. Maar ook Petra Reijnders, die de gemeente heeft benaderd. Gemeente Roermond die het geld heeft vrijgemaakt voor het traject. En last but not least de Zorggroep die Cindy een kans heeft gegeven.“
WAT WIL JE ZEGGEN TEGEN ANDERE WERKGEVERS?
Eef Martens: “geef mensen zoals Cindy een kans en ervaar dat twijfels en vooroordelen soms helemaal niet bewaarheid worden. Ik was bang dat zij misschien niet alles zou kunnen en mijn andere medewerkers daardoor nog harder zouden moeten werken. Al na een week bleek dat helemaal niet aan de orde te zijn. Cindy doet alles, ze doet het goed en ze is altijd positief. Ze krijgt betaald voor haar werk en ontvangt daarnaast een aanvullende uitkering vanuit de gemeente. Financieel gaat zij er dus niet op vooruit, de vooruitgang heeft vooral betrekking op haar ontwikkeling. Ik vind het bewonderenswaardig!”
VRAGEN OF MEER INFORMATIE?
Heb je vragen over dit ervaringsverhaal of wil je meer informatie over de dienstverlening van Effectyf? Neem dan contact op met een van de coaches of de Frontoffice.
-
Contact met een coach
We hebben coaches door heel Nederland die afspraken maken bij werknemers thuis, op hun werkplek of op andere locaties. Ben je op zoek naar inhoudelijke trajectinformatie of wil je je aanmelden bij een coach naar voorkeur, bij jou in de omgeving? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze coaches. Zij reageren doorgaans binnen 24 uur.
-
Contact met de Frontoffice (hoofdkantoor)
Heb je algemene vragen of wil je meer informatie over (de dienstverlening van) Effectyf? Neem dan contact op met onze Frontoffice via het contactformulier of 026 - 33 97 522. Wij streven ernaar binnen 48 uur contact met je op te nemen.