In 2008 had Eeke een ‘ongelukje’. Ze stond op straat met iemand te praten, toen er hard een bal tegen haar hoofd vloog. Even zag ze sterretjes en ze had een paar dagen hoofdpijn. Verder besteedde ze er geen aandacht aan. Het viel haar collega’s echter op dat ze dingen omdraaide en vergat. Uiteindelijk constateerde de huisarts het Post Commotioneel Syndroom. Met andere woorden: een hersenschudding die niet overgaat. Eeke liep niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op.
Eeke: “ik werkte voorheen twee dagen per week en ging daar gewoon mee door. Dan moest ik op de andere dagen maar bijkomen. Aan het einde van de dag kon ik niet meer goed zien en had ik standaard hoofdpijn. Op wilskracht ben ik veel te lang doorgegaan, tot dit niet meer lukte. En toen ging het helemaal mis. Ik had een burn-out, waardoor mijn NAH-klachten verergerden.”
“Mijn werkgever verwees mij door naar Effectyf, vanwege de kennis van NAH in combinatie met een burn-out. Ik had bij mijn coach, Simon Alderliesten, meteen een gevoel van (h)erkenning. Hij was heel kundig; had snel door waar mijn probleem zat. Daarnaast was hij altijd goed bereikbaar en dat vond ik fijn in een tijd waarin voor mij alles onzeker was.”
“Tijdens de coachingsessies werkten we aan bewustwording en acceptatie; ik ben gestopt met constant vechten tegen de situatie. Simon heeft mij geleerd dat ik ook mag zeggen dat het niet goed gaat. En dat ik niet persé mijn hele verhaal hoef te vertellen. Op dit moment kan ik zeggen dat het goed gaat ondanks de klachten die er nog zijn, daar heb ik mee leren omgaan. Ze beïnvloeden nog steeds mijn leven, maar beheersen het niet meer. Dat proces heeft wel anderhalf jaar geduurd.”
“Voorlopig ben ik voor twee jaar afgekeurd en dat geeft me veel rust. Daarna zien we wel weer verder. Van huis uit heb ik geleerd ‘altijd doorzetten’, maar ik weet nu dat dit niet altijd hoeft. Voor nu wil ik graag van betekenis zijn voor anderen. Dat zit hem in kleine dingen, zoals langsgaan bij mensen die zich eenzaam voelen. Maatschappelijk betrokken blijven en oog en oor hebben voor mensen die alleen zijn. Het resultaat van het traject is voor mij in één woord: zelfvertrouwen.”
Herken jij jezelf in dit verhaal?
Lees meer over onze begeleiding in de folder over NAH & werk