Het bijtijds herkennen van symptomen van een burn-out is erg belangrijk voor het uiteindelijke herstel. In een re-integratietraject onderzoeken we jouw situatie en gaan we aan de slag met het opbouwen van vertrouwen. Samen gaan we op zoek naar een goede balans tussen belasting en belastbaarheid én bijpassende mogelijkheden in werk.
Ziek worden, het kan echt iedereen overkomen. Helaas viel jij uit met burn-out klachten. Om te kunnen blijven presteren in een continu veranderende omgeving, negeer je misschien al lange tijd signalen van jouw lichaam en geest. Dit heeft je uitgeput, waardoor je niet meer weet hoe je de dag doorkomt. ‘Waar word ik nog blij van? Kan ik mijn werk nog wel? Wat wil ik eigenlijk?’ zijn vragen die jij jezelf stelt. Jouw burn-out kan leiden tot een laag zelfvertrouwen, afstand tot andere mensen en concentratieproblemen. Hoe pak je jouw re-integratie aan?
"Voorheen was ik heel streng voor mezelf, ik vond dat ik alles moest kunnen. Nu werk ik als detacheringsverpleegkundige, puur om te kijken wat bij mij past." (Djamila, werknemer)
Bij re-integratie komt veel kijken op emotioneel en pragmatisch niveau. Terwijl je aan jouw herstel werkt, voer je gesprekken met de bedrijfsarts, UWV en jouw werkgever. Zodra je weer toe bent aan de stap richting werk is het zaak om goed te kijken naar de onderliggende oorzaak van jouw burn-out, jouw belastbaarheid en bijpassende mogelijkheden in werk. Hoe bouw je duurzaam op in taken en uren? Hoe communiceer je hierover met jouw leidinggevende en collega’s? Een gespecialiseerde coach van Effectyf maakt het traject voor jou inzichtelijk, vertaalt jouw wensen en behoeften naar andere betrokkenen en vindt binnen of buiten de gebaande paden een passende uitkomst.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in de begeleiding van werknemers met een burn-out en andere mentale klachten. Zij houden hun kennis up-to-date door middel van studie, bijscholing, intervisie en ervaring. Zij hebben uitgebreide kennis van de beperkingen die mentale klachten met zich mee kunnen brengen in relatie tot werk. Is er tijdens het traject aanvullende, specialistische ondersteuning noodzakelijk? Wij schakelen direct met diverse partners in de regio, zoals revalidatieartsen en psychologen.
Door jouw burn-out kun je gaan twijfelen aan je baan. Maar, uit ervaring blijkt dat het zeker niet altijd zo is dat jouw baan niet bij je past. Vaak word je gedreven door niet (langer) helpende gedachten en overtuigingen. Door hier mild naar te kijken en afscheid te nemen van wat jou niet langer helpt, ontstaat er ruimte. In het re-integratietraject gaan we samen op zoek naar jouw krachtbronnen, waarden en drijfveren, zodat die centraal gaan staan in je werk en privé. In eerste instantie gaan we voor re-integratie op spoor 1: terug naar de huidige werkgever. We coachen in dit geval ‘on the job’, zodat we het ijzer kunnen smeden als het heet is. Blijkt dit niet haalbaar? Dan vervolgt een traject op spoor 2: een baan bij een andere werkgever. Globaal komen in ieder traject de volgende onderdelen terug:
Het plan van aanpak gaat altijd uit van jouw mogelijkheden op dit moment. Tijdens het onderzoeken (van kwaliteiten, functies of bijvoorbeeld een werkplek) leggen wij de nadruk op kwaliteiten en mogelijkheden. Dit komt ten goede aan jouw zelfvertrouwen en ontwikkeling. Jouw coach ondersteunt ook bij lastige taken en gesprekken. Je voert zelf de regie in jouw traject.
Afhankelijk van het traject(doel) zetten we diverse on- en offline tools in die ten goede komen aan duurzame re-integratie. Denk bijvoorbeeld aan een energiedagboek en kwaliteitenspel. Daarnaast krijg je als kandidaat van Effectyf toegang tot Jobport, een online omgeving met testen en tools en stellen wij ons regionale netwerk beschikbaar voor interessante vacatures en werkervaringsplekken.
Een coach van Effectyf heeft aan een half woord genoeg. Wij weten wat het betekent om met een burn-out of andere mentale klachten uit te vallen. Dat neemt niet weg dat we goed gaan zitten voor jouw verhaal. Gedurende het hele traject houden we aandacht voor jouw beleving én praktische zaken. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Ons doel is altijd duurzame re-integratie in werk dat past. Blijkt werk geen optie meer? Dan gaan we op zoek naar een andere zinvolle tijdsbesteding.
Wij begeleiden ook werknemers met andere mentale klachten, zoals depressie- en angstklachten.
Ben jij uitgevallen door de gevolgen van burn-out?
Lees meer over onze dienstverlening in de folder over burn-out & werk