Cookie Consent

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Coach Rob vertelt

15/4/2024
Rob Schlör
‍Kanker
Coach Rob vertelt

Rob Schlör, re-integratie specialist bij Effectyf, begeleidt werknemers op de weg terug naar werk. Hij begeleidt ook mensen die kanker hebben (gehad). Waar houdt hij rekening mee in een traject? Wat kenmerkt zijn manier van coachen?

Energetische beperkingen

Als Rob de vraag krijgt 'waar denk jij aan bij re-integratie en kanker', hoeft hij niet lang na te denken: energetische beperkingen. Maar ook: verlies van vertrouwen in het lichaam. “Mensen die kanker hebben (gehad) leveren veel energie in, ook gedurende de herstelperiode. Veel mensen halen niet meer het energieniveau van vóór de ziekte. Natuurlijk is dit voor iedereen anders en dit maakt ieder traject maatwerk.”

Rekening houden met beperkingen

Hoe houdt Rob rekening met het feit dat iemand kanker heeft (gehad) en hierdoor beperkingen ervaart? Hij geeft aan: “eigenlijk doe ik niets anders dan vragen stellen, luisteren, invoelen en continu kijken hoe iemand erbij zit. Van daaruit bekijk ik hoe ik kan ondersteunen op het gebied van werk. Stel, iemand komt onrustig binnen, dan vraag ik simpelweg: je komt onrustig over, kan dat kloppen? Wat is er aan de hand? Ik geef dus altijd terug wat ik zie en vooral wat ik voel en daar vraag ik op door. Ik kom er dan bijvoorbeeld achter dat iemand te veel aan z'n hoofd heeft. Belemmerende gedachten en alles wat iemand moet op dat moment, worden één grote brei. En dat helpt niet.”

Technieken en tools

“Als iemand vastloopt, bijvoorbeeld omdat die gedachten één grote brei vormen en het proces daardoor stagneert, dan focussen we daarop in de coaching. Ik stel vaak voor om het op te schrijven, daarmee creëer je overzicht én het helpt je om tot actie over te gaan. Om gedurende de hele coachsessie te checken hoeveel energie iemand nog heeft, vraag ik om de 15 minuten: waar zit jij qua energie, tussen de 1 en 10? Geef aan wat wel en niet (meer) lukt! Ik vind heldere communicatie erg belangrijk.”

“We beschikken over allerlei tools die inzicht verschaffen op verschillende vlakken. Zo is er de loopbaanscan, die inzicht geeft in iemands competenties, drijfveren en werkinteresse. Erg waardevol bij het zoeken naar een nieuwe baan. Een tool die ik ook veel inzet is het Energiedagboek; iemand brengt per dag in kaart hoe het zit met de energieverdeling. Dit biedt inzicht in energiegevers en energievreters, waardoor er een betere balans ontstaan tussen inspanning en ontspanning. Na een coachsessie merk ik dat mijn kandidaat relaxter is dan toen die binnenkwam.”

Samen naar de planning kijken

“Ik stem de re-integratieactiviteiten zoveel mogelijk af iemands fysieke en mentale mogelijkheden en op iemands agenda. Want iemand krijgt vaak niet alleen te maken met een re-integratiecoach, maar ook met therapeuten en behandelaars en alle bijkomende behandelingen. En dan hebben we het nog niet over andere betrokkenen, zoals familie en vrienden, een werkgever. Het vreet allemaal veel energie. Daarom kijken we samen naar de planning: welke afspraken staan er gepland en met wie? Welke invloed heeft dit op het re-integratietraject? Hoe passen de re-integratieactiviteiten in de planning?

Perspectief in zicht

“Als ik terugdenk aan trajecten die ik heb mogen afronden met mensen die kanker hebben (gehad) dan denk ik bijvoorbeeld aan een mevrouw met borstkanker. Een van haar borsten was afgezet. Ze had een heel laag energieniveau, waardoor ze weinig kon doen. Ze naderde de 3 jaar ziek-zijn en daarmee een WIA-keuring. Ik begeleidde haar op dat moment op spoor 2, met als doel duurzame re-integratie bij een andere werkgever. Zij gaf aan dat de coaching haar anders naar zichzelf en haar leven had doen kijken. Haar zelfvertrouwen groeide en ze raakte meer en meer verbonden met zichzelf. Het traject was als het ware een rijpingsproces. Dat vond ik mooi om te horen.”

Heb je een vraag? Of interesse in een traject?
Neem contact op met een coach bij jou in de buurt.

Bekijk de wereld van complex verzuim door diverse brillen