Cookie Consent

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Praktijkcasus Burn-out

15/4/2024
Alex van der Hoeff
Burn-out
Praktijkcasus Burn-out

We begeleiden veel werknemers die uitvallen met een burn-out. Vaak blijkt uit nader onderzoek dat hier andere psychische klachten, zoals een angststoornis of depressie, aan ten grondslag liggen. Aan de hand van een praktijkcasus lichten we dit toe.

Uitvallen met burn-outklachten

Deze casus gaat over een vrouw van middelbare leeftijd die werkzaam was in het onderwijs. Initieel viel zij uit met burn-outklachten, waarna zij in samenwerking met haar werkgever probeerde te re-integreren. Helaas was de begeleiding vanuit school niet optimaal; er zijn fouten gemaakt in het dossier en daarnaast wisselde de casemanager een aantal keer wat voor veel onrust zorgde. De school kreeg een boete opgelegd door het UWV: om te komen tot duurzame re-integratie moesten zij nu activiteiten inzetten op spoor 1 én spoor 2.

Psychische problematiek

In het tweede ziektejaar bleek er sprake te zijn van onderliggende problematiek, maar hier werd weinig aandacht aan besteed. Het mentale welzijn van mevrouw verslechterde. Gevoed door het dossierverloop, de coronacrisis en heftige ontwikkelingen in haar privésfeer, bouwde mevrouw een angststoornis op. Ze ontwikkelde een paranoïde houding, waardoor ze niemand meer vertrouwde. De bedrijfsarts haalde Effectyf erbij, omdat de situatie steeds complexer werd.

Re-integreren met een angststoornis

In de begeleiding lag de focus bij het creëren van vertrouwen. Haar coach vertelt: "als ik zei dat ik maandag zou komen, dan kwam ik ook. Vertrouwen opbouwen was lastig. We zaten midden in de coronacrisis; als Teams vastliep, was dat een reden voor mevrouw om achterdochtig te worden.” Daarnaast werd er op het 2e spoor een ander bureau ingeschakeld, wat voor nog meer onrust zorgde. Re-integreren betekent dingen moeten - en dat kwam boven op de heftige privéontwikkelingen en therapie. Waar mevrouw eigenlijk toe was aan even helemaal niets doen, moest ze van alles. Het resultaat was dat ze dieper in de put raakte.

WIA-uitkering

Toen mevrouw de 3 jaar ziek-zijn naderde, besloot ze een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Daarnaast werd zij door het UWV gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard en daarmee kreeg zij een WIA-uitkering. Na een half jaar zou ze opnieuw gekeurd worden. Ze heeft alvast bij het UWV aangegeven dat zij voor het vervolg verder wil met haar coach van Effectyf. Ondanks dat haar coach officieel uit beeld was, hielden ze contact. Bij het volgende gesprek met het UWV zal haar coach dan ook aanwezig zijn. Waarschijnlijk start ze na de zomer een traject Werkfit Maken, om te onderzoeken wat haar arbeidsvermogen is. Voor nu even rust...

De coach geeft aan: “het zou zomaar kunnen dat de angststoornis in combinatie met haar persoonlijkheid - alles naar zich toetrekken, alle ballen in de lucht willen houden, pleasen - de onderliggende reden is geweest voor haar burn-out. En zo blijkt er vaak onderliggende psychische problematiek te zijn wanneer iemand uitvalt met een burn-out."

Heb je hier vragen over? Wil jij je aanmelden voor een traject?
Neem gerust contact met ons op.

Bekijk de wereld van complex verzuim door diverse brillen