Cookie Consent

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Autisme en werk

15/4/2024
Han Dijkslag
Autisme
Autisme en werk

Autisme op het werk

Wanneer een medewerker met een autisme spectrum stoornis (ASS) uitvalt is er op het werk vaak al veel gebeurd. Deskundige begeleiding bij verzuim en re-integratie vergroot de kans op herstel en succesvolle werkhervatting binnen het 1e en 2e spoor. Een re-integratietraject bij Effectyf is altijd gericht op het individu. Aan het begin van het traject maakt de coach een cliëntprofiel. Dit bevat een overzicht van de valkuilen en de competenties.

Trainingen en methodieken

In een traject werken we met diverse trainingen en methodieken. Deze stemmen we af op de behoefte van de werknemer en werkgever of werkomgeving. We geven hieronder een aantal voorbeelden van trainingen en methodieken die wij inzetten:

Autiproof werkplek

Samen gaan we aan de slag met een Autiproof werkplek. Dit is een werkplek die voldoet aan de persoonlijke en noodzakelijke eisen van de werknemer met ASS. Wanneer we de werkplek onderzoeken, kijken we vooral naar:


• prikkels
• communicatie
• collegialiteit
• eigen werkplek
• eigen werkmateriaal

Ik ben HARRIE

Deze methode van CNV Jongeren zetten we regelmatig in. Dat doen we met hulp van een collega op de werkvloer waar de werknemer een klik mee heeft. HARRIE staat voor Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk. Het is handig als de collega al basiskennis heeft over autisme, maar we kunnen de collega er ook in trainen. Deze HARRIE-collega is een steun voor de werknemer met autisme. Hij of zij kan gebruik maken van risico-inventarisatielijsten en signaleringslijsten. Samen vullen ze de lijsten in om risico’s en signalen zichtbaar te maken. Vervolgens maken ze een stappenplan. Dit is een handig hulpmiddel waarin staat hoe te handelen in bepaalde situaties.

Autisme workshop op het werk

Wanneer de medewerker besluit om de werkgever, manager en/of collega’s te informeren over ASS, dan kunnen we een workshop verzorgen over autisme op de werkvloer. We leggen uit wat autisme is. Daarbij komt de Triade van Wing (verklaringsmodule) aan de orde. We gebruiken ook de Centrale Coherentie, de Executieve Functies en de Theory of Mind. Tijdens de bijeenkomst geven we veel praktijkvoorbeelden. Deelnemers ervaren hoe het is om taalgebruik letterlijk te nemen. Ook laten we de aanwezigen zien wat het betekent als je enorm veel oog hebt voor details. We zien tijdens onze workshops vaak een grote mate van herkenning. Hierdoor ontstaat meer begrip voor de werknemer met ASS.

Een re-integratietraject is maatwerk. Voor een medewerker met autisme bestaat geen standaard re-integratieplan. Arbeidsmogelijkheden en beperkingen verschillen per persoon. Daarom maakt Effectyf een individueel traject op maat in overleg met de werknemer en werkgever.

Bekijk de wereld van complex verzuim door diverse brillen