Cookie Consent

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

15/4/2024
Alex van der Hoeff
Vitaliteit & Werkgeluk
Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Ken jij de cirkel van invloed en betrokkenheid? In dit artikel leer ik je alles wat je moet weten over deze cirkels. Het concept is ontworpen door Stephen Covey.

Wat als je veel tijd kwijt bent aan mopperen of klagen? Dat is tijd – en energie – die je niet meer in andere dingen kunt steken. Eeuwig zonde dus. Wat nou als er een manier is waarmee jij kunt achterhalen wat jou veel energie kost en wat je niks oplevert? Wat nou als je kan achterhalen hoe jij meer initiatief kan nemen en dus meer gedaan kan krijgen?

De Cirkel van Betrokkenheid

Alles waar jij mee bezig bent valt binnen jouw Cirkel van Betrokkenheid. Zoals promotie op je werk, oorlogen verderop in de wereld, de gezondheid van de mensen om je heen, enzovoorts.

Alles waar jij tijd en aandacht aan schenkt zitten in je Cirkel van Betrokkenheid. Vanzelfsprekend zitten er dus ook dingen in deze cirkel die je graag zou willen aanpakken, maar waar je geen invloed op hebt.

Door een cirkel van betrokkenheid te maken kun je makkelijker ‘nee’ zeggen tegen dingen waar je niet bij betrokken wilt zijn. Je kunt op die manier makkelijker afstand nemen.

De Cirkel van Invloed

In jouw Cirkel van Invloed bevindt zich alles waar je wel invloed op uit kunt oefenen. De randvoorwaarde is wel dat iets pas in je cirkel van invloed kan bevinden als het ook in je cirkel van betrokkenheid zit. Je kunt geen invloed uitoefenen op iets waar je niet bij betrokken bent.

De cirkel van invloed bevat dingen waar je echt een verschil kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt.

Jouw Cirkel van Invloed vergroten

Voor veel mensen klinkt dat laatste erg interessant, zij willen graag hun leven sturen en meer invloed hebben op hoe de dingen gaan. Maar dit is niet altijd makkelijk. Soms ben je zelf het grootste obstakel, en wel om de volgende reden; we zijn maar wat snel geneigd om onze verantwoordelijkheid af te schuiven.

In zijn boek, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, legt Covey uit dat er een aantal paradigma’s zijn als het gaat om opvoeding.

  • Genetische determinisme: Hoe je bent bepaal je zelf niet, dat zit in je DNA.
  • Psychologische determinisme: Hoe je bent opgevoed bepaald wie je bent.
  • Omgevingsdeterminisme: Iemand of iets in jouw omgeving is verantwoordelijk voor wie je bent.

Zoals je leest ligt in elk van de drie gevallen de verantwoording bij iets of iemand anders. Covey is het daar niet mee eens. Vanzelfsprekend zijn sociale paradigma’s van invloed op wie je bent, maar je hebt veel meer zelf in de hand dan dat je weet. Dat is waar het bij de Cirkel van Invloed om gaat.

Heb je hier vragen over? Wil je aan de slag met een coach van Effectyf?
Bekijk het aanbod van ons label Veerkrcht.

Bekijk de wereld van complex verzuim door diverse brillen