Cookie Consent

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Praktijkcasus post-COVID

15/4/2024
Alex van der Hoeff
Post-COVID
Praktijkcasus post-COVID


In 2021 organiseerden wij een interne themadag over post-COVID en de klachten in relatie tot werk. Theo Senden, klinisch arbeidsgeneeskundige bij het Radboudumc gaf die dag een lezing. Hij gaf tal van voorbeelden uit de praktijk, vanuit de Nazorgpoli van Radboudumc.

Een korte casus

Theo vertelt: "we zien op de poli tijdens een uitgebreide, multidisciplinaire screening geen afwijkingen, iemand heeft een prima longfunctie, maar blijft klagen over benauwdheid en kortademigheid. Dit heeft te maken met de disregulatie van de ademhaling. Het kan in de coaching dan extra waardevol zijn om daar alert op te zijn (je ziet iemand soms al tijdens het praten buiten adem raken) en te benoemen dat dit komt door een disbalans in het autonome zenuwstelsel. Dat geeft de patiënt een verklaringsmodel en houvast.”

“We zien ook veel dat patiënten met lichte klachten na een week al denken ‘ik kan wel weer!’. Die pakken alle activiteiten weer in een keer op en komen vervolgens van een koude kermis thuis. Je moet op een verstandige manier  opbouwen, d.w.z. niet voortdurende de grens opzoeken en vooral eerst zorgen voor voldoende herstel. Pas als er weer ruimte komt een volgende stap zetten en elke dag proberen te eindigen met het doel dat er nog wat energie over is. Maar de juiste weg vinden is lastig. Onderpresteerders en overpresteerders hebben het moeilijk.  Educatie en voorlichting zijn daarom belangrijk in ons werk.”

Bekijk de wereld van complex verzuim door diverse brillen